Kultúra

 • Lián - Irodalmi lap 23.

  jan
  06

  Tudomány, természet, felvilágosodás; barátság, tisztesség, erkölcs – e gondolatok mélyen áthatották költészeted. A nép szemével láttál! Bár költőbarátaid szép lassan eltávoztak mellőled, nagyon egyedül maradtál, mégsem uralkodott el költészeteden a magányosság érzése. Bölcs tűnődéseid nyomán valóságos kis remekek születtek. Megírtál egy eredeti magyar regét, egy magyar művet, ízig-vérig magyar népi figurát választva hőséül, finnyáskodó és felháborodó irodalmi közegben. De te küzdöttél, mint hősöd, honi talajon, s minden dobbanásodra az édes hazai föld visszhangzott egy keservesen hiteleset.

  Posted By Orbán György tovább
 • Lián - Irodalmi lap 22.

  dec
  02

  A mustármagnyi hit hegyeket tudna kimozdítani helyükből. Még sose tettük hitünket próbára. Vagy ha igen, nem elégítettek ki bennünket az apró eredmények. Felőröltek a hiábavaló küzdelmek, szomorú kudarcaink láttán elvesztettük tájékozódási pontjainkat, kicsúszott lábunk alól a talaj. Elfordultunk a Könyv bölcsességétől, már csupán önmagunkban, az önmagunk által előállított „termékekben” kezdtünk hinni.

  Posted By Orbán György tovább
 • Lián - Irodalmi lap 21.

  nov
  03

  „Tiszteld az idősebbeket!” – szólt gyermekkorunk egyik fő tanítása. S ez jól belénk ivódott, mert az ősz haj már önmagában meghajlásra késztetett. De az évek fölöttünk is múltak, mi is beléptünk a „tisztelt” korba. Kezdtük másképpen látni a dolgokat.

  Posted By Orbán György tovább
 • Lián - Irodalmi lap 20.

  okt
  06

  Lassan felnő egy nemzedék, akiknek – talán? – már nem hazudtak 56-ról. Ők úgy születtek, hogy az igazság része lett életüknek. De valóban így van-e? Vigyázni kell az ünnepekkel: könnyen a fény csapdájába eshetünk. Ne csak emlékezés legyen egy történelmi évforduló, hanem számvetés is a jelennel.

  Posted By Orbán György tovább
 • Lián - Irodalmi lap 19.

  szep
  09

  Szép lassan eltűnnek a régi értékek, feledés homálya borul az ősidők óta felhalmozott kincsre, amit apák hagytak fiaikra, anyák leányaikra, ismeretlenségbe merül az Istentől kapott ajándék: képesség a szép és jó megalkotására, a benne való létezésre.

  Posted By Orbán György tovább

Oldalak

Subscribe to Front page feed