A természet kincsei - interaktív kiállítás Zsirán

2012 nyarán nyitotta meg kapuit Zsira természettudományos magángyűjteménye, kincsestára és bemutatóhelye. A kincsestár tulajdonosai és mesélői egy geológus házaspár: Horváth Csaba és Horváthné Korom Zita, akik 2012 nyarától várják az érdeklődőket és a vásárlókat Zsirán a Locsmándi u. 8. alatt, a Sonnentherme fürdőtől 800 méterre. A tulajdonosok a természet rajongói, így nem csak az általuk az alábbiakban részletezett földtani csodák várják itt az érdeklődőket, hanem a biológia: az állatok, a növények és a gombák világának sok-sok érdekssége és rejtelme is feltárul az idelátogatók előtt.

Az óvodás gyerekek egy (tudományos) játszóházban találják itt magukat, a nagyobbak pedig Öveges professzor hagyományait követve játékosan, izgalmasan kapnak bemutatót a természet ezrernyi csodájából.
De nem csak az ifjúság figyelmét köti le a Kincsetár. A felnőttek is megtalálják itt a számításukat, hiszen a geológiai és őslénytani kövületgyűjtemény, a lepkekeltető, a gyógynövényeskert és még sok-sok érdekesség végignézése után  rengeteg új ismerettel és élménnyel gazdagabban fognak távozni.
Zita és Csaba ismertetőiből, történeteiből a Kincsestár látványosságainak bemutatásán túl egy különleges életszemlélet és világlátás is kibontakozik. A természettel harmóniában élő, azt tisztelő és óvó emberekként olyan filozófiát, gondolatokat adnak át a látogatónak, amitt átérezve, végiggondolva talán más megvilágításba kerül a látogatónak is a környező világ...
 
A következő sorokban - átadva nekik a szót - ízelítőt nyújtanak az érdeklődőkre váró csodákból:
 
A természet kincsesládája:
A kövek mesélnek… Csak érteni kell nyelvükön! 
Gyere, ha kíváncsi vagy, mi megtanítunk „kőül”!
 
 
"Bár németül még csak most tanulunk, a kövek nyelvét már több mint 20 éve ismerjük! Geológusok vagyunk! Ha tudnád milyen érdekes a kövek világa! Csupa titok, csupa meglepetés!
 
Szerinted öreg a kő……?  Szerinted lehet követ enni….?  Szerinted tud úszni egy kő…? 
 
Van egy nagy kincses ládánk. (Otthon pedig egy egész kincsestárunk!) Amit kiveszünk a kincses ládából, azt mind megfoghatod, kipróbálhatod! Ezek a kövek bizony beszélnek! Elmeséljük Neked, hogy mit mondanak!
 
A kincses ládában lévő kövek meséi: 
  • Miről mesél a mészkő amikor pezseg? 
  • A kalcit  meséje – egy varázs kő ami mindenből kettőt csinál! (izlandi pát)
  • A drágakövek elmesélik, hogy miért, mi megmutatjuk hogyan tudsz drágakövet mosni a patak hordalékból! (amit sikerül kimosnod elviheted…)
  • Az ősmaradványok meséje – hogyan marad meg egy ősi állat vagy növény maradványa sok millió éven keresztül?  (készíts te is lenyomatot…)
  • Egy fa meséje arról, hogyan vált kővé! (vajon felismered melyik fa mai és melyik megkövesedett...?)
  • 20 millió éves csigák mesélnek – megtalálod őket a homokban?  (amit megtalálsz neked adjuk-  De aztán ne felejtsd el, hogy úgy kell nekik köszönni, hogy : Csókolom!  Nagyon-nagyon- nagyon öregek!) 
  • Mesélnek a vulkáni kövek – és mi is mesélünk neked arról, hogy hol találkoztunk velük , és megmutatjuk hogyan  csinálhatsz vulkánkitörést málnaszörpből! 
  • A lágyszívű kövek meséje – amelyeket a körmöddel is meg tudsz karcolni! 
  • A bauxit meséjéből pedig megtudhatod, hogy ugyan honnan veszi a bátorságot, hogy csak úgy hozzáragadjon a nyelvedhez! (haza is viheted, hogy otthon meg tudd mutatni anyának, apának, tesónak, nagyapónak, nagyanyónak – mert egyébként tuti, hogy nem hiszik el!) 

 

Különböző korosztályoknak, különféle stílusban  érdekes interaktív előadásokat, foglalkozásokat, igény szerint szakköröket és gyűjtőtúrákat  tartunk. Sőt!!! 
A hordozható kincses ládát megmutatni elvisszük oda, ahová kívánják! 
 
 
 
A természet kincseit rejtő kincses ládák, és más saját készítésű termékek árusítása. 
 
Zsirán a TERMÉSZET s.n. Kincsestárban Sonnentherme fürdőtől 800m-re) különleges foglalkozások tartása családoknak és csoportoknak egyaránt! 
 
9476 Zsira Locsmándi u. 8. 30/381-3271
 
 
Skype: korom.zita 
 
 
és már a facebookon https://www.facebook.com/Kincsek  "